Czubatka
Cietrzew
Sóweczka
Żołna
Bocian czarny
Facebook

Łabędź niemy

Łabędź niemy
Nazwa łacińska: 
Cygnus olor
Piskęta łabędzia niemego

 

Gatunek dużego, wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Eurazję od Łaby i Półwyspu Jutlandzkiego po Pacyfik. Przeloty: marzec-kwiecień i wrzesień-grudzień. Zimuje w Europie, północnej Afryce oraz środkowej i południowej Azji. Jest jednym z najcięższych ptaków latających.
Gatunek inwazyjny poza naturalnym obszarem występowania[3].

Zdjęcia gatunku: