Czubatka
Kormoran
Łabędź krzykliwy
Bielik
Żołna
Facebook

Orzeł przedni

Orzeł przedni
Nazwa łacińska: 
Aquila chrysaetos
Rodzaj dzioba: 
Dziób ziarnojada np. wróbla
Pisklę orła przedniego

Gatunek dużego ptaka szponiastego z rodziny jastrzębiowatych zamieszkujący północną Afrykę, środkową Azję i Amerykę Północną[5]. W Europie prawie wyłącznie w Alpach i Karpatach.

To jeden z najbardziej majestatycznych gatunków szponiastych. Upierzenie u osobników dorosłych całkowicie brązowe. Dziób żółty, czarno zakończony. Samice są większe od samców. W Polsce drugi co do wielkości (po znacznie częściej spotykanym bieliku) ptak drapieżny i największy przedstawiciel podrodziny orłów.

Najsilniejszy europejski orzeł[6]. Potrafi upolować młodą kozicę górską, lecz najczęściej poluje na świstaki, choć te są dosyć rzadkie[7]. Chwyta też gryzonie. Lokalnie wyspecjalizowany w polowaniu na konkretne ofiary. Pomimo mniejszych rozmiarów, w walce zwykle pokonuje większego od siebie bielika zwyczajnego.

Gniazduje na niedostępnych półkach skalnych w górach oraz na drzewach na nizinach. W Polsce wokół takich miejsc należy wyznaczać strefę ochronną, ponieważ niepokojenie podczas lęgów stanowi poważne zagrożenie dla tego gatunku. Zazwyczaj przeżywa tylko jedno, starsze pisklę.

Zdjęcia gatunku: 
Orzeł przedniOrzeł przedniOrzeł przedni

W tej chwili brak zawartości sklasyfikowanej pod tym terminem.